Friday, March 17, 2017

Ziua Internaţională a Somnului 2017 in Moldova: Protocol Clinic Naţional „Sindromul de apnee obstructivă în somn”

Ziua Mondiala a Somnului este marcata anul acesta pe 17 martie, fiind o initiativa a Asociatiei Mondiale a Medicinei Somnului ce atrage atentia asupra consecintelor pe care tulburarile somnului le au asupra individului si societatii. Tema Zilei Mondiale a Somnului in 2017 este „Dormind bine, pretuiesti viata”, mesajul specialistilor in domeniu fiind acela ca somnul este un factor determinant al calitatii vietii. Desi majoritatea tulburarilor somnului pot fi prevenite si tratate, mai putin de o treime dintre cei care au astfel de afectiuni se decid sa consulte medicul.
Tulburarile de somn constituie o epidemie globala care ameninta sanatatea si calitatea vietii a 45% din populatia planetei. Somnul este esential pentru sanatate, fiind indispensabil pentru functionarea organismului la maxima capacitate fizica si mentala. Printre consecintele pe termen scurt ale unui somn deficitar se numara dificultatile de invatare si concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului este asociata cu probleme precum obezitatea, diabetul si slabirea sistemului imunitar.
De asemenea, cercetarile indica o legatura intre insomnie si afectiuni psihice precum depresia sau anxietatea.  Persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde, un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea.
http://old.ms.gov.md/_files/15418-PCN%2520SAOS%25281%2529.pdf

De Ziua Internaţională a Somnului 2017 in Moldova a fost lansat Protocol Clinic Naţional „Sindromul de apnee obstructivă în somn”, primul ghid national care are ca drept scop diagnosticarea precoce a acestei patologii si instituirea tratamentului pentru prevenirea complicatiilor fatale (infarct miocardic acut, ictus, moarte subita in somn, etc).
Protocol Clinic Naţional „Sindromul de apnee obstructivă în somn” poate fi accesat pe site-ul Ministerului Sanatatii:
 http://stopsomnolenta.ro/
Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Noninvaziva a Societatii Romane de Pneumologie initiaza si o campanie de informare adresata soferilor, cu scopul de a atrage atentia asupra cauzelor si consecintelor somnolentei la volan, aceasta fiind asociata cu aproximativ 20% din totalul accidentelor rutiere. „Este imposibil ca un sofer sa nu fi trait acest moment: o invitatie de picoteala la volan, anuntata uneori brutal, dar de cele mai multe ori insidios, prin cateva semne care sunt relatate corect pe site-ul wwww.stopsomnolenta.ro. Daca privim la simplul fapt ca somnul reprezinta o treime din viata, cred ca cele 10 reguli de somn sanatos ar trebui sa primeze la un sofer care se respecta”, spune Prof. Dr. Florin Mihaltan.
„Soferii somnolenti prezinta un risc, atat pentru ei insisi si familiile lor, cat si pentru restul participantilor la trafic. Evident, reprezinta un risc si din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Daca o persoana nu a dormit 20-25 de ore, prezinta o stare de vigilenta (miscari, capacite de reactie) similara cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toti soferii sa fie constienti de riscurile pe care le implica somnolenta la volan. Le recomandam sa plece la drum dupa o noapte de odihna corespunzatoare, iar daca prezinta orice afectiune care tulbura somnul, le recomandam sa nu o neglijeze, ci sa o trateze corespunzator”, a precizat Asist. Univ. Dr. Oana Deleanu, Presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie.

No comments:

Post a Comment