Sunday, December 27, 2015

Un nou standard internațional de oxigenoterapie deja este si in Moldova (Philips Respironics)Indicatia de oxigenoterapie de lunga durata (OLD)
Cand vi se propune un astfel de tratament multi au impresia ca nu se vor mai putea desprinde de sonda de oxigen, ca trebuie sa aiba rezultate spectaculoase. Haide totusi se vedem la ce trebuie sa ne asteptam si de ce este important sa avem un minim bagaj de informatii legate de aceasta noutate in programul de tratament.
http://www.healthcare.philips.com/main/homehealth/respiratory_care/everfloq/default.wpd
Informatii absolut obligatorii pentru d-voastra ca viitor pacient (1)
1. OLD nu aduce o ameliorare imediata (beneficiile se constata la 1-3 ani).
2. Chiar daca nu veti observa o ameliorare imediata acest tratament va permite un alt confort, o alta calitate a vietii
3. Inainte de introducerea acestei metode de tratament se impune un diagnostic exact
4. De obicei se constata ca este o lipsa de oxigen importanta si durabila
5. Inainte de prescriptie se face o tentativa de echilibrare cu toate celalalte metode: medicamente, kineziterapie (exercitii de respiratie, de ?ntarire a musculaturii respiratorii)
6. Se testeaza si oxigenul pentru a vedea daca amelioreaza lipsa de oxigen si daca aduce confort in viata individului
7. Inainte de a debuta cu OLD se impune, este absolut obligatorie intreruperea fumatului; continuarea acestuia nu permite ca tratamentul sa fie eficace si duce la alte riscuri si accidente pentru cel care foloseste oxigen.
8. Boala pentru care vi s-a indicat OLD poate fi: bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPCO), fibroza interstitiala difuza (FID), sechelele de tuberculoza, cifoscolioza, mucoviscidoza, etc.

Acest tip de tratament se prescrie de obicei cand:
  • PaO2 este sub 55mmHg
  • Cand este intre 55-60mmHg dar concomitent exista o crestere marcata a numarului de globule rosii si a presiunii in artera pulmonara
  • Cand aveti emfizem pulmonar si gafaiti intens la eforturi mici (aveti o usurare sub oxigenoterapie)
Trebuie sa efectuati cu regularitate la indicatia medicului gazometrii sau pulsoximetrii pentru a reusi sa verificam eficacitatea metodei (SaO2 peste 90%)

Mijloace de racordare
Pentru a ajunge oxigenul la d-voastra este nevoie de un mijloc de racordare, de o sursa care sa furnizeze materia prima si de o acomodare cu aceasta aparatura la domiciliu. Primul lucru cu care trebuie sa va familiarizati este mijlocul de a racorda oxigenul de la sursa la plamanii d-voastra.

Ochelarii de oxigen (canule de oxigen)
Sunt cei mai folositi si sunt de doua feluri:
-sub forma unor ochelari care contin doua tubulete care intra in nas si au un punct de sprijin in spatele urechii si
-alt model care face turul complet al urechii si se prinde sub menton
Acest tip de racord are un (1) capat care vine la nas si altul care se racordeaza la sursa; cele doua capete (tubulete) care intra in nas cam 0,5-1cm pot fi surse de iritatie daca sunt plasate prea adanc in nas. Aici la capatul lor se amesteca aerul inspirat cu oxigen si creeaza un curent de aer mult imbogatit cu oxigen.
Ce trebuie sa faceti :
-nu trebuie sa respirati pe gura
-trebuie curatate aceste piese de plastic fie zilnic sau la doua zile si schimbate iar daca exista zone deteriorate trebuie inlocuiti ochelarii
-atentie ca acestia sa nu faca cuduri
-daca nu sunteti convinsi ca vine suficient oxigen verificati intr-un pahar cu apa daca face bule

No comments:

Post a Comment