Friday, April 8, 2016

De la fumat‬ la ‎BPOC‬ – abordări curente din 2016 (articolul din Pneumologia)

A fost publicat articolul nostru in Pneumologia (Revista Societatii Romane de Pneumologie): De la ‪#‎fumat‬ la ‪#‎BPOC‬ – abordări curente!
https://www.researchgate.net/publication/299775809_From_smoking_to_COPD_-_current_approaches
Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) rămane una dintre cauzele majore de mortalitate din întreaga lume. În pofida faptului că este cea mai studiată maladie indusă de fumat, încă nu sunt date concludente în privinţa aspectelor fiziopatologice şi a tratamentului, chiar dacă au fost determinate efectele dăunătoare ale diversităţii de molecule implicate şi au fost propuse câteva terapii fezabile pentru diminuarea secreţiei acestora. Studiile actuale se axează preponderent pe originea autoimună a BPOC şi pe modificările epigenetice.
Ideea de autoimunitate în BPOC indus de fumat a prins contur odată cu identificarea autoanticorpilor în serul pacientului, pe când unele studii consideră complexele de anticorpi localizate în plămâni mai importante pentru viitoarele cercetări. Investigarea aspectelor autoimune ale BPOC va permite selectarea unor strategii de tratament mai concrete. Pregnanţa modificărilor epigenetice din acest domeniu poate fi apreciată pornind de la existenţa unei conexiuni dintre modificările epigenetice induse de fumatul matern şi dezvoltarea ulterioară a BPOC. Aceasta explică tendinţa savanţilor pentru medicamentele capabile să restabilească aceste transformări precum agenţii de deacetilare, care posibil că previn şi rezistenţa către steroizi. Totuşi stoparea fumatului rămâne a fi abordarea indispensabilă pentru tratamentul şi prevenţia BPOC. 
Cuvinte‑cheie: BPOC, fumat, modificari epigenetice.
Articolul full text din Pneumologia:

No comments:

Post a Comment