Saturday, October 31, 2015

Dacă suferi de apnee în somn, ai nevoie de un aviz medical pentru a obţine permisul auto in Europa


România, dar şi celelalte state comunitare, sunt obligate ca până la sfârşitul anului să implementeze o nouă directivă europeană privind permisele de conducere. Astfel, şoferii care sunt diagnosticaţi cu apnee (probleme cu somnul) şi nu se tratează ar putea rămâne fără permis. Conform noilor reguli impuse de Uniunea Europeană, autorităţile nu vor mai elibera sau reînnoi permisul de conducere candidaţilor sau şoferilor, fără obţinerea unui aviz autorizat care să ateste dacă suferă de apnee în somn. Acest sindrom este principalul responsabil pentru apariţia somnolenţei la volan. De aceea, sindromul apneic este cotat de specialiştii europeni cu un grad al riscului de producere a accidentelor de 3,7%. Mai mult chiar decât alcoolismul, al cărui ris este estimat la 2%. Potrivit directivei europene, candidaţii la permis sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn vor fi nevoiţi să treacă de o consultaţie medicală pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de  eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.
Ordinul Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 1255/2015 pentru modificarea și completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a apărut 2 saptamini in urma în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 780 şi se aplică din momentul publicării.
Persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respiraţiei) sunt nevoite să obţină un aviz medical înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului auto, potrivit actului normativ care modifică, practic, Ordinul MS nr. 1162/2010.
"Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului", scrie în document.
Concret, avizul medical confirmă, în cazul prezenţei sindromului, că persoana în cauză îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat şi prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.
"Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat", prevede noul ordin de ministru.
După ce permisul este obţinut, persoanele care au sindromul de apnee moderată/severă în somn vor avea nevoie de examinări medicale periodice. În acest fel se va verifica dacă şoferii respectă tratamentul pe care-l urmează şi dacă acesta trebuie continuat. Şoferii care au categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE trebuie să facă verificările la intervale de cel mult trei ani, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E - la intervale de cel mult un an.
Noutăţile incluse în Ordinul MS nr. 1255/2015 au la bază modificările făcute în 2014 la Directiva Europeană privind permisele de conducere. Practic, actul normativ care a introdus prevederile referitoare la necesitatea avizului medical pentru cei care suferă de apnee în somn trebuia transpus de România în legislaţia autohtonă cel târziu până în ultima zi a anului 2015. Deşi legislaţia europeană stabileşte că data de la care noile reguli trebuie să se aplice în toate statele membre ale Uniunii Europene este 31 decembrie 2015, ordinul publicat astăzi în Monitor nu conţine o dată ulterioară de intrare în vigoare. Prin urmare, potrivit normelor de tehnică legislativă, noul act normativ se aplică de la data publicării, adică de astăzi.
Motivul pentru care a fost facută această modificare este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul de apnee în somn, aşa cum este precizat în directiva europeană.
Apneea este o oprire temporară a respiraţiei, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolenţă diurnă excesivă. "Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee și hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 și 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă", scrie în Ordinul MS nr. 1255/2015.

No comments:

Post a Comment