Wednesday, November 18, 2015

Ziua Mondială de luptă împotriva BPOC 2015

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) este o afecțiune respiratorie, care a dus în 2012 la peste 3 milioane de decese, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Cauzată în principal de fumat, această boală nu este vindecabilă, însă sub tratament, evoluția îi poate fi încetinită, iar simptomele pot fi reduse.
https://www.youtube.com/watch?v=JCK54mx8kK8
Ziua Mondială de luptă împotriva BPOC are loc, la fel ca în fiecare an, pe 18 noiembrie, deviza ediției din 2015 fiind „Nu e prea târziu”.Evenimentul anual lansat de către Inițiativa Globală pentru Boala Pulmonară Obstructivă Cronică subliniază prin această temă că pentru îmbunătățirea stării de sănătate se poate acționa oricând.
BPOC poate fi prevenită, ținând cont de factorii de risc care o pot provoca, pe lângă fumul de țigară: poluarea aerului din interior, poluarea exterioară, contactul cu produse chimice (sub forme care pot fi inhalate) folosite în anumite industrii, infecții respiratorii frecvente în timpul copilăriei, precizează OMS.
În Republica Moldova, în anul 2013,  conform datelor statistice au fost înregistraţi 42714 bolnavi cu BPOC (bronșită cronică și emfizem pulmonar) sau 149,7 cazuri la 10000 populație adultă, iar mortalitatea a constituit 31,1 cazuri la 100000.

No comments:

Post a Comment