Friday, May 20, 2016

Nu pleca in concediu cu somnolenta la volan!

Consecintele Sindromului de apnee in somn includ somnolenta diurna, depresie, iritabiliate, probleme sociale si familiale, disfunctii sexuale, dificultati de concentrare, probleme de memorie.
Prevalenta apneei in somn la persoanele active cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani este de 24 % barbati si 9 % femei (peste 5 episoade de apnee sau hipopnee pe ora de somn).
Aceste procente trebuie asociate cu un numar crescut de accidente rutiere datorate atipirii la volan. Accidentele casnice si de munca pot fi de asemenea provocate de somnolenta diurna si lipsa de concentrare.
Dar ce inseamna atipirea la volan?
Episoade scurte de somn 4-6 secunde caracterizate de pierderea cunostintei care de obicei apare fara ca persoana sa constientizeze fenomenul. 
In doar 4 secunde o masina care merge cu o viteza de 80 km/h inainteaza echivalentul unui teren de fotbal.  
Diagnosticarea si initierea unui tratament corespunzator scade riscul de accidente. 
In studiile efectuate in USA somnolenta a fost asociata in 31-41 % din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferii profesionisti).
Administratia Federala a Aviatiei de exemplu are reguli stricte care cer pilotilor testarea si tratarea obligatorie. Acestia sunt evaluati anual printr-o polisomnografie nocturna si un test de mentinere  a starii de trezire. Un raport anual este cerut pilotilor care sunt in tratament cu CPAP.
Intr-un studiu efectuat de Teran-Santos si colegii sai (Spania) s-a raportat o asociere puternica intre apnea in somn si riscul de accidente rutiere, rezultatele confirmand ca rata accidentelor in trafic printre persoanele cu apnee in somn este de 4 ori mai mare.
Comisia Nationala a Cercetatorilor Disfunctiilor Somnului a estimat ca somnolenta poate fi implicata in 36% din accidentele fatale si in 42-54% din toate accidentele. 
In Europa exista 5 tari care au reglementari legislative specifice apneei in somn sau narcolepsiei. O atentie particulara este acordata soferilor cu risc crescut de accidente asa cum sunt soferii profesionisti. 
Stiati ca… in SUA
2 din 5 soferi (41%) au recunoscut ca au atipit cel putin odata la volan. 1din 10 soferi au specificat ca asta s-a intamplat chiar in ultimul an. (Fundatia AAA pentru Studiul Sigurantei de Trafic)
1 din 6 accidente (16.5%) sunt mortale, 1 din 8 accidente necesita spitalizare si 1 din 8 dintre accidente au fost provocate de atipirea la volan 
Administratia Nationala a Sigurantei Autostrazilor a estimat ca anual somnolenta la volan provoaca 1550 morti, 71000 raniti si mai mult de 100000 accidente
Mai mult de jumatate dintre soferii (55%) care au declarat ca au atipit macar odata la volan in ultimul an au afirmat ca in momentul atipirii conduceau de mai putin de o ora  
Multi din controlorii de trafic considera ca somnolenta la volan este subraportata si subestimata.

No comments:

Post a Comment